Блог

Черешите подобряват храносмиланетоХаресай и сподели

Богатият химичен състав на черешите има изключително благотворен ефект върху нашето здраве. Плодовете на овощното дърво се препоръчват най-вече за усилване на перисталтиката на стомаха и червата. Вследствие на това се улеснява храносмилането.

Черешите са богати на минерални вещества. Преобладават калиевите соли. Голямо е съдържанието и на фосфор, чието количество е по-високо само в прасковите.

Черешите трябва да присъстват в менюто на хора, имащи проблеми със затлъстяването, захарния диабет и др. Те действат успокоително върху стомаха и червата.

Изследвания доказват, че тези сладки плодове имат антисептично действие или казано с други думи успешно унищожават бактериите.

В организма те се превръщат в алкализиращи вещества, които поддържат киселинно-алкалния баланс. Черешовите плодове имат пикочогонно действие, тоест извеждат излишните течности от организма. Препоръчват се на хора, склонни към задържането на течности. В състава на черешите влизат и т.нар. дъбилни вещества. Благодарение на тях лигавицата на червата се предпазва от възпаления. Черешите за полезни и за бъбреците. Те съдържат голямо количество калий Чрез алкализирането му в урината минералът има благотворно действие при наличието на камъни и пясък в бъбреците, при възпаления на пикочните пътища. И не на последно място черешите, консумирани в голямо количество, са склонни качествено да поддържат енергията и работоспособността. Не пренебрегвайте и по-киселите черешки. По-високата им киселинност се оказва положително качество, особено когато е придружено с относително съдържание на захари.

Предлагаме ви рецепта за конфитюр от череши, който също е полезен за здравето ви и с който ще можете да се „подсладите” и през студените дни.

Плодовете (около 1-2 килограма) се измиват и почистват от дръжките и костилките. Приготвя се захарен сироп от 1 кг захар и 300 мл вода. Към горещата вода се прибавят плодовете и 3-4 г пектин, предварително смесен с малко захар и разтворен във вода. Вари се на умерен огън. Около 3-4 минути преди края на варенето към конфитюра се прибавя 2-3 г винена киселина. Конфитюрът се насипва в бурканчета, докато е още горещ


28/03/2016
Коментари