Блог

Цветята на д-р Бах в съвременната психиатрична практикаХаресай и сподели

Д-р Бистра Петрова – психиатър от гр. Варна

 

Кой е д-р Бах?

Д-р Едуард Бах (1886 -1936) е английски лекар. Завършил медицина в Лондон. Работил като завеждащ на отделението за спешна медицинска помощ в University College Hospital, а по-късно като асистент в отдела по бактериология и имунология.  Д-р Бах преживява сериозен здравословен проблем – оперативна интервениция на рак на далака. Според традиционната медицина му оставали не повече от 3 месеца живот. Благодрение на силната му вътрешна сила и мотивация да завърши започнатите проучвания, д-р Бах преодолява успешно тази криза. Започва работа в Хомеопатичната клиника в Лондон, където се запознава с Organon на Самуел Ханеман. Започва проучвания върху растения с определени чесоти на трептене. Посвещава се изцяло на изучаване на  различни типове личности и на търсене на съответните лечебни растения. Изживени от него негативни състояния го водят към изнамиране на съответното растение. След приема на екстракта от него симптомите на болестта изчезват за часове.

 

Цветята на д-р Бах са 38 на брой: Impatiens – Слабонога , Mimulus – Мимулус, Clematis – Повет, Agrimony – Камшиче, Chicory – Цикория, Vervain – Върбинка, Centaury -Червен кантарион, Cerato – Цератостигма, Зъбна трева , Sclerantus – Хрущялка, Water violet  -Хотония,  Водна теменуга, Gentian – Тинтява, Rock rose – Скална роза,  Жълтак, Gorse –Улекс,  Прещип, Oak – Дъб, Heather – Калуна, Rock water – Скална водаr, Wild oat – Овес, Olive – Маслина, Vine – Лоза, Aspen – Трепетлика, Beech – Бук, Cherry plum -Джанка, Chestnut bud – Кестенова пъпка, Crab apple – Киселица, Elm – Бряст, Holly – Джел, Honeysuckle – Орлов нокът, Hornbeam – Обикновен габър, Larch – Лиственица, Mustard  -Полски синап, Pine – Бор, Red chestnut – Червен конски кестен, Star of Bethlehem – Гарвански лук,  Витлеемска звезда , Sweet chestnut – Ядлив кестен, Walnut – Орех, White chestnut – Бял кестен, Wild rose – Шипка, Willow – Върба,  капки за първа помощ -Rescue

 

Как действат цветята на д-р Бах? Екстрактите от Цветята на д-р Бах действат чрез фини нематериални импулси. Те предават специфична, високочестотна информация, която стимулира умствените и емоционалните сили за самолечение и нямат странични ефекти или непоносимост с други форми на лечение.

 

Това, което ми допадна в баховата терапия е липсата на диагнози. Вместо това се говори за блокирани емоционални състояния.

Овладяват се състояния на фобии, пристъпи на паника, депресивитет, циклотимия, климактерична симптоматика, соматовегетативни оплаквания, хипохондрия, страхове, фобии, неорганична енуреза, неорганично безсъние, нощни страхове при деца, скърцане със зъби, заекване, тикове, хиперактивност, натрапливости.

Безопасно е прилагането им при кърмачета, малки деца, бременни.

Няма вредни взаимодействия с медикаменти.

Няма странични ефекти.

За да се постигне  траен ефект от терапията е необходимо пациентът да участва активно в терапевтичния процес. Да подходи осъзнато към случващите се промени. С помощта на терапевта да потърси причините довели до блокажите. Да открие своята Пътека в живота. Много са причините, водещи до блокираните емоционални състояния:

 • Неудовлетвореност
 • Неадекватна себеоценка –подценяване, надценяване
 • Страхове, вменени още в първите години от живота
 • Погрешни възпитателни практики
 • Обида трупана с години
 • Недоизказани думи
 • Гняв
 • Агресия, насочена навътре.
 • Свръхпротекция от страна на родителите
 • Неглижиране
 • Липса на адекватна връзка майка –дете
 • Патолични поведенчески модел
 • Други

Цветята са нежни лечители.

Те лекуват емоционалното тяло.

Това, което всеки от нас трябва да знае и помни е , че сам е Лечител на себе си.

Можем да пробудим регенериращите сили в нас и да намерим вътрешния си център.

Работата в екип: холистичен лекар и психотерапевт е изключително ползотворна.

Съгласно психиатричната парадигма всяко отклонение в психичното здраве е свързано с биохимични и/или органични промени в мозъка. Затова психофармака  се уповава на ролята на различни молекули, които или заместват мозъчните медиатори или въздействат върху определени рецептори в мозъка, като ги активират или инхибират. Счита се, че това е основния  начин за лечение. Всеки специалист психиатър по време на специализацията си усвоява тънкостите на лечението с медикаменти. Влиза в коловоза на традицията. Без антидепресант заболявания, като: депресия, паническо разстройство, фобийни тревожни разстройства, сомато-вегетативни разстройства, обсесивно компулсивно разстройство не могат да бъдат повлияни/лекувани и да бъде постигната ремисия.

Това е закон в традиционната медицина.

Тогава как да си обясним повлияването на тези разстройства единствено с цветята на д-р Бах?

В практиката ми на бахов терапевт има случаи на пациенти, които през годините са лекувани с богата гама антидепресанти, транквиланти, невролептици, без да отчитат добър ефект от терапията. Наложи се да спра конвенционалната терапия, спазвайки правилата за постепенна редукция на дозите. При всички пациенти, на които с години бе разяснявано от лекуващите ги колеги невролози и психиатри , че медикаментозната терапия е единствения им шанс за лечение и че не трябва да се прекъсва, се наблюдаваше ятрогенно изградена психическа зависимост към медикаментите. Имаше такива, които бяха опитвали да преустановят употребата на антидепресанти след постигане на ремисия, но последвалите нови влошавания ставали причина за отпочването им. Пациентите приемащи бензодиазепини: Ривотрил, Ксанакс, Диазепам имаха изградена не само психическа, но и тежка физическа зависимост. Тежка физическа зависимост се наблюдаваще и при пациенти с дългогодишен прием на медикамента Деанксит, който погрешно се счита от ОПЛ и кардиолози за “безобидно розово хапче” и се неглижира свойството му да изгражда зависимост. За съжаление Деанксит се изписва масово при пациенти на  кардиологична терапия. Всъщност медиакмента Деанксит е комбинация от антидпресанта Мелитрацен и невролептика Флуанксол и категорично не може да се приеме за „безобидно розово хапче”.

Спирането на комбинации от андидепресанти и транквиланти, приемани с години, се оказа истинско предизвикателство.

Дългогодишната ми работа с наркозависими ми помогна.  През последните 2 години имах 4 случая на клиенти с изградена зависимост в два от случаите към хероин и кокаин, а в другите два само към кокаин. Благодарна съм на тези хора, че ми се довериха и си позволиха да опитат друг метод на лечение. По време на детокса  и по време на последващата рехабилитация  бяха включени индивидуални комбинации от цветята на д-р Бах, шуслерови соли и хранителни добавки.

В два случая на алкохолна зависимост с успех бяха приложени комбинации от шуслерови соли, хранителни добавки и комбинации от цветята на д-р Бах. Абстинентни прояви не бяха наблюдавани. Детоксът се осъществи в домашни условия. Разбира се за успехът в цитираните случаи най –голяма бе заслугата на личната мотивация и стриктното придържане към схемата за прием.

Овладяване на абстинетна симптоматика с бахови капки, шуслерови соли и хранителни добавки, ми даде кураж, че може да бъде  овладяна и абстинцията при пациенти на бензодиазепини и антидепресанти.

Случай: Пациентка на 69 години; Дг: Рекурентно депресивно разстройство, поддържаща терапия с Оропрам, Ксанакс, Ривотрил. Пациентката бе със застинала мимика, тъжен лицеизраз, забавена психомоторика. Говореше предимно придружаващото лице. Тя даваше кратки отговори на задаваните въпроси.

Анамнеза: От млада възраст с оплаквания от тревожност, страхове, потиснато настроение. Множество психотравми.  Търсила е специализирана психиатрична помощ през годините. Лекувана е с различни медикаменти от психофармака. Преди 3 години се влошила за пореден път. По повод на депресивна симптоматика е предписана горепосочената терапия, която тя приема стриктно. Не отчита подобрение. По цял ден лежала  в леглото. Чувствала се отпаднала. Нямала желание да се движи. Липса на инициативност. Не можела да се справя с домакинските си задължения – преставлявали и неистови усилия. Трудно се концентрирала, забравяла.

Договрихме се да намалим и спрем медикаментозната терапия от която видимо нямаше никаква полза. Жената бе интоксикирана ятрогенно. Разясних и на двамата партньори, че няма да е лесно да бъдат спрени медикаментите, тъй като вече има изградена зависимост към бензодиазепини -2 на брой! Изготвих схема за постепенно намаляне на дозите на трите медикамента. Включих готов елексир на д-р Бах детокс за да започне детоксикация и шуслерови соли с оглед повлияване на абстинентните прояви. Идеята ми бе да изготвя индивидуална комбинация едва след детокса. В началото на втората седмица пациентката вече трудно понасяше сомато-вегетативната симптоматика –  пристъпна тревожност, напрежение, усещане за стягане и мравучкане в главата, усещане за спазми в слънчевия сплит. Това наложи нова среща и изготвяне на индивидуална комбинация и включване на хранителна добавка за подкрепа на мозъчните функции. В комбинацията включих цветя не само за моментното състояние, но и такива резониращи с характерови особености на пациентката. След 25 дни последва нова визита. Пациентката, която влезе в кабинета нямаше много общо с пациентката отпреди месец. Разговаряхме за състоянието й. Съпругът й се включване по-рядко в разговора. Сподели, че все още има напрежение в слънчевия сплит, но не толкова силно изразено и не постоянно. Поела домакинските си задължения. С удоволствие извършвала дейности, който само преди месец й се стрували невъзможни. Усмихваше се. Шегуваше се. След втората комбинация оплакванията на пациентката изчезнаха напълно. Тя започна да  възстановява контактите си с близки и приятели. Започна да участва активно в социални мероприятия. Сподели, че се чувства пълноценна. Остана работата по корекция на погрешните когниции и себеоценката. С пациентката провеждахме ежемесечни срещи на които успоредно с комбинацията от бахови капки провеждахме и психотерапия.  След 1 година тя вече бе доволна от себе си  и от постигнатите резултати. Успя да се справи с множество психотравми от миналото. Сподели, че най-после се чувства щастлива и живее истински.

Всичко това тя постигна благодарение на вътрешния си Лечител, който цветята на д-р Бах събудиха.

Баховата терапия е една малка част от холистичната медицина.

Пациентът сам е Лечител на себе си.

Ролята на баховия терапевт е да подпомага процесите на вътрешно пробуждане. Ролята на психотерапевта е да помогне осъзнаването на личната отговорност за това което сме сега и онова, което искаме да бъдем.

 

Използавана литература: Енциклопедия на терпията с цветята на д-р Бах /Метхилд Шефер/

 


29/10/2015
Коментари