Блог

ХРОНИЧНАТА УМОРА СЕ ЛЕКУВА С ЖЕЛЯЗОХаресай и сподели

 

Приемът на таблетки с желязо лекува умората с 50 % , даже и в случай, че не страдате от анемия.  До този извод стигнали изследователи от Швейцарския университет в Лозана.

 12 седмици редовен прием на таблетки с желязо  са необходими да намалят последствията на умора почти наполовина при жени, взели участие в изследването. При това нивото на желязо в техния организъм , преди началото на експеримента , е било не много високо, те не страдали от неговия дефицит, т.е. не били жертва на анемия.

Умората е едно от най-разпространените страдания на пациентите, посещаващи лекарите на обща практика. От умора се оплаква всеки трети от тях. При това, учените установяват, че жените три пъти по-често стават жертва на умора. Швейцарските учени провели изследване на 198 жени от 18 до 50 години, които имали нисък показател на желязо, но без анемия. Всички те се оплаквали от необясними вълни на умора и отпадналост всеки ден.

Половината дами впоследствие получили таблетки с желязо, а другата половина – плацебо. След 3 месеца жените от първата група съобщили за значително подобрение – симптомите на умора били съкратени наполовина. Във втората група умората била намалена на 19 %, което се обяснява с ефекта на плацебо. Изследователите обясняват, че желязото никак не влияе на нивото на безпокойство и депресия , или на такива индикатори за качество на живот като физическо и психическо здраве.

Добавки с желязо превъзходно се справили именно с умората, което показва, че дефицитът на желязо е една от причините за женската умора.


20/02/2016
Коментари