Блог

Топ 5 причини за ранен пубертетХаресай и сподели

Ранното начало на пубертета е сериозен тест за дете,  което не е психологически готово за такива промени в живота си, и за родителите му. Британски учени са открили 5 причини за ранния пубертет и съветват как да го избегнете.

  1. Наднормено тегло или затлъстяване

Това е една от най-честите причини за ранния пубертет. Ето защо трябва да се следи стриктно индекса на телесната маса на детето, наднормено тегло предизвиква хормонални промени, които допринасят за началото на пубертета.

  1. Външни химически дразнители

Всички видове пластмасови контейнери и контейнери за храна Бисфенол А причинява сериозни хормонални промени в организма. Има доказателства, че използването  на това вещество е една от основните причини за ранния пубертет при момичетата. Фталатите са също опасни химикали налични в козметиката, продукти за коса и дезодоранти.

  1. „Нездравословна храна“

Няма нужда от специални доказателства, че продуктите с надпис  бързо хранене и всякакви други „празни калории“ довеждат до епидемия от затлъстяване в детска възраст. Високото съдържание на животински мазнини увеличава производството на инсулин-като подобен растежен фактор, влияе за започване и развитие на пубертета. Това е особено често при деца, които консумират  животински мазнини в периода между 3 и 7 години.

  1. Хормоналните промени

Обществото и различни медийни източници също са отговорен за началото на началото на пубертета при децата. Прекомерното насилие във филми и книги, има ефект върху мозъка, особено на хипофизната жлеза. Тази жлеза секретира гонадотропини за стимулиране на яйчниците и тестисите да произвеждат полови хормони естроген и тестостерон, което води до пубертета.

  1. Недохранването

Някои деца не получават достатъчно храна от която се нуждаят, те я компенсират с помощта на не много полезна храна, съдържаща голямо количество захар и мазнини. Страдащи от недостиг на някои храни децата често се сблъскват с ранен пубертет и нарушения на хормоналния цикъл.


28/02/2016
Коментари