Блог

Слънцето – приятел или враг на кожата? Интервю с д-р Зинеб Халил, дерматолог в МЦ „Клиника Нова“- гр. Варна, за ефектите на слънчевите лъчи върху кожата и основните правила за слънцезащитаХаресай и сподели
 • Кои са положителните ефекти на слънцето върху организма?
 • – Спомага за нормалното синтезиране на витамин Д в организма. Витамин Д играе ключова роля в поддържане здравето на опорно-двигателния апарат, предпазва от развитие на рахит при децата и на остеопороза при възрастните. Има благоприятно въздействие върху имунната система (предпазва от инфекции), сърдечно-съдовата система (намалява риска от хипертония и други сърдечно-съдови заболявания), мозъка и нервната система (превенция на аутизъм, болест на Алцхаймер, множествена склероза), ендокринната система (регулира инсулиновите нива и предпазва от диабет); спомага за нормалното протичане на бременността (понижава риска от гестационен диабет и прееклампсия), има превантивна роля срещу някои злокачествени заболявания (особено рак на дебелото черво).
  *Подобрява емоционалния тонус на организма. Слънчевите лъчи активират епифизната жлеза в мозъка за производство на различни хормони (серотонин, мелатонин), които повишават настроението, подобряват съня и намаляват стреса.
  *Има благоприятен ефект при някои кожни заболявания. Слънчевите лъчи имат доказано противовъзпалително действие при някои дерматози (псориазис, парапсориазис, атопичен дерматит и др.).
  *Спомага за формиране на естествен загар (тен). Под действие на слънчевите лъчи в кожата се синтезира пигмента меланин, отговорен за потъмняването на кожата. Той, от една страна защитава клетъчната ДНК от увреждащото действие на УВ-лъчите, а от друга има естетична особеност.
 •  Кои са неблагоприятните ефекти на слънцето върху кожата?
 • – Слънчево изгаряне- най-често срещаната форма на слънчево увреждане, което се дължи основно на действието на UV- B лъчите при неконтролирано излагане на слънце. Характеризира се със зачервена, възпалена кожа, понякога с мехури.
  ~Слънчева алергия- дължи се на непоносимост към слънчевите лъчи при генетично предразположени индивиди и най-често се проявява със сърбящ обрив по кожата след излагане на слънце.
  ~Фототоксични и фотоалергични реакции- някои химични субстанции, попаднали в организма, могат да се активират при взаимодействие с УВ- светлина и да предизвикат кожан обрив. В тази група попадат както редица медикаменти, приети през устата или нанесени локално по кожата (антибиотици, нестероидни противовъзпалителни средства, болкоуспокояващи, диуретици др.), така и някои козметични средства.
  ~Фотостареене- дължи се основно на действието на UV- A лъчите, които проникват в дълбоките слоеве на кожата и нарушават структурата на колагеновите и еластичните влакна в дермата, с което ускоряват процесите на естествено стареене на кожата. Проявява се със суха, груба и дехидратирана кожа, с фини бръчки, петна и капиляри.
  ~Повишен риск от развитие на пигментни лезии по кожата- при продължително излагане на слънце се увеличава броят на редица доброкачествени образувания по кожата (бенки, актинични кератози и др.) и се задълбочават налични пигментации (мелазма, лунички и др.).
  ~Повишен риск от развитие на злокачествени тумори на кожата- УВ-лъчите увеличават риска от развитие на кожен рак (базоцелуларен и спиноцелуларен карцином, или меланом на кожата).
 •  Как може да се избегнат неблагоприятните последствия от слънчевите лъчи?
 • – През последните години все повече се говори за вредите от слънцето и това до голяма степен повиши вниманието и информираността на обществото към тези въпроси. Въпреки това, все още има хора, които подценяват вредата от УВ- лъчите. Въз основа на установения повишен риск от развитие на кожен рак, международните здравни организации са разработили общи правила и препоръки за превенция от слънцето:
  °Да се използват ежедневно слънцезащитни продукти, предпазващи както от UVB, така и от UVA лъчите.
  °Да се ограничи до минимум общото излагане на слънце, особено в пиковите часове на слънцегреене (между 11 и 16 часа).
  °Бебета и деца до 2 годишна възраст не трябва да се излагат въобще на слънце, независимо от ползването на слънцезащитни продукти.
  °Да се предпочита престой на сянка (под чадър), а не на директно слънчево въздействие.
  °Да се използват шапки и слънчеви очила, които могат да предоставят допълнителна защита.
 •  Можем ли да се чувстваме напълно защитени при употреба на слънцезащитен крем?
 • – Не. Трябва да се знае, че химичните филтри в слънцезащитните кремове поглъщат голяма чст от УВ- лъчите, но няма слънцезащитен продукт, който да осигури 100 % защита. Следователно, използването на фотопротективни кремове не е причина да се удължава престоя на слънце.
 • На какво трябва да обърнем внимание при избора на слънцезащитен продукт?
 • – Слънцезащитният продукт трябва да предпазва както от UVB, така и от UVA лъчите. Това е изключително важно, защото именно УВА- лъчите са отговорни за фотостареенето на кожата и играят не по-малко важна роля в развитието на различните форми на кожен рак. Те са с по-голяма дължина на вълната, проникват в по-дълбоките слоеве на кожата и могат да преминат и през стъкло.
  *Изборът на слънцезащитен продукт трябва да бъде съобразен с пигментацията на кожата на пациента и интензивността на слънчевото греене. Индивиди със светъл фототип трябва да използват продукти с висока фотозащита (SPF 50+). Интензитета на УВ- лъчите зависи предимно от надморската височина, като на всеки 300 метра, нараства с 4 %. Освен това около 90 % от УВ-лъчите преминават през леки облаци, поради което фотозащитата не трябва да се пренебрегва в облачно време.
  *Слънцезащитният продукт трябва да се нанася ежедневно, 30 мин. преди излагане на слънце и трябва да се подновява на всеки 2 часа, както и след плуване, изпотяване, къпане. При спазването на тези правила може да се постигне оптимална защита на кожата.
  *Фотозащитата трябва да се нанася в достатъчно количество (2 мг/см2), включително под дрехите. Често допускана грешка е нанасянето на недостатъчно количество продукт, при което не може да се постигне оптимална фотозащита.
  *При нанасянето на продукта не трябва да се пропускат някои деликатни зони от кожата, които са най-чувствителни към слънцето – деколтето, ушните миди, устните, клепачите, носа, горната част на дланите, ходилата, врата и скалпа на плешивите мъже. На пазара има продукти, разработени специално за уязвими зони.

16/07/2018
Коментари