Блог

Повече сън, повече стопени килограмиХаресай и сподели

 

Лягането в малките часове на денонощието е често срещана практика. Особено популярно е сред по-младите хора, които обичат да се веселят до късно и си лягат призори. Това обаче е много вреден навик, заради който залагаме на карта добрата си фигура и здравето си.

Отправяйки се към страната на сънищата след 23:00 часа, вие рискувате да навредите на здравословното си състояние, алармират британски учени.

Много от нас се опитват да си легнат преди 00:00 часа, но когато ежедневните грижи по семейството и работата ни притиснат, това си е направо невъзможно. Учените обаче ни предупреждават колко вредно за тялото ни може да бъде това, защото лягането в неразумно време оказва неблагоприятно въздействие върху организма ни.

Личностите, които стоят до много късно вечер, са по-податливи към консумацията на вредни хранителни продукти, отколкото онези, които се отправят към леглото в интервала между 19:00 и 23:00 часа, сочат данни от проучване, цитирани от БГНЕС.

Много от хората твърдят, че са нощни птици и не могат да си легнат рано, но същевременно, оставайки до късно, те приемат повече алкохолни и енергизиращи субстанции, съдържащи кофеин и захар. Според сметките на учените, така наречените будни сови ,приемат дневно с около 220 калории повече от хората, лягащи си навреме.

Напълняването обаче е сред по-дребните недостатъци на късното лягане. По думите на изследователи заспиването в малките часове, съчетано с ранно ставане, може доста да ни навреди и по много други начини.

Недостатъчното количество на сън намалява нашата трудоспособност, нарушава добрата ни концентрация, увеличава риска от поява на депресия, влияе пагубно на паметта ни, способства за натрупването на стрес. Недоспиването се свързва също така с повишен риск от инсулт и инфаркт. За сметка на това здравата и пълноценна дрямка е предпоставка към по-щастлив живот и дълголетие.

Ето защо учените препоръчват да се ляга в 22.00 часа вечерта и да се спи по 7-8 часа на ден. Разбира се, всеки човек трябва да има предвид и своите индивидуални нужди от сън и да се придържа най-вече към тях.

 

 


13/04/2016
Коментари