Блог

Отитът е най-често срещаното заболяване през летния период, което може да развали отпуската и настроението ви, интервю с проф. д-р Анжелика Димитрова д.м.нХаресай и сподели
 •  Проф. д-р Анжелика Димитрова:
 • Болка в ушите при отваряне на устата, дъвчене и прозявка – сигурен признак за външен отит

       Проф. д-р Анжелика Димитрова е доктор на медицинските науки, специалист УНГ, а също и по ирисова диагностика в град София. Завършва Московския медицински институт “Н. А. Семашко” в Русия през 1992 г. със специалност – лечебно дело. През 1992-1995 г. специализира УНГ в г. Мапуто. През 1997 г. в РДМУ, катедра УНГ в Москва, след преминаване на курс за повишаване на квалификацията й е присвоена специалност по обща оториноларингология. Специализира ирисова диагностика в Московски методичен център “ТОО Мединфопром” през 1992 г. През 2000 г. защитава дисертация и получава Диплома за кандидат на медицинските науки от Академията за медико-техническите науки на Руската федерация. През 2001 г. получава диплома по Практическа психология в Между-дисциплинарен учебно-изследователски център, Руска федерация.

       Постоянно практикува специалността си, посещавайки всички конференции на обществото по оториноларингология в Русия, редовно преминавайки през 5-годишни курсове за повишаване на професионалната квалификация. През 2014 г., получава висша квалификационна категория по оториноларингология от руската Висша атестационна комисия на здравеопазването на МВР.

 

        – Проф. Димитрова, кои са най-честите причини, провокиращи развитието на външен отит през лятото?

– Външният отит е възпалително заболяване на външния слухов проход – външния отдел на ухото. Най-честите причини за развитието му са: пренасяне на инфекция, травма с остър предмет, попадане и събиране на влага във външния слухов проход.

        – Как се развива инфекцията?

– Външния отит се появява, ако на кожата на външното ухо попадне инфекция. При това кожата почервенява, а самият проход се смалява заради отока от възпалението. Много често при този процес се отделя полупрозрачен секрет. Различните фактори определят и стартирането на един от видовете външни отити: ограничен и дифузен.

             – Кои са виновниците за развитието на тези видове външен отит?

– Виновници за развитието на ограничения външен отит, обикновено, са фурункули или възпаление на космения фоликул във външния слухов канал. Предпоставки за неговото появяване може да станат микро-травми на кожата и понижена съпротива на организма. Отвън фурункулът не може да се види, но за неговото наличие може да се предположи по косвени признаци, като болка в ушите, която се усилва при допир или при хранене, също така и по увеличените лимфни възли около ухото. След няколко дни готовият абсцес се скрива и болката намалява.

За разлика от ограничения, дифузният външен отит се характеризира с възпалителен процес който се разпространява на целия слухов проход. Той може да бъде бактериален, алергичен (протича по типа на екземата – суха или влажна), провокиран от гъбички – отомикоза.

В 75-90 % от случаите външният отит има бактериална генеза, и само в 18% – отомикотична.

         – Какви фактори може да отключат отомикозата?

– Отомикозата се развива след продължително лечение на бактериалния отит. Но гъбичките могат да станат първичен етиологичен фактор за развитието на външния отит при определени условия, в които заедно с коморбидна паталогия (захарен диабет или СПИН) има и нарушения в количеството и качеството на състава на ушната кал.

Друга причина за развитие на външния отит е и еризипилът (червен вятър) – възпаление, предизвикано от стрептокок на група А.

         – Как се развива инфекцията в този случай?

– Инфекцията се получава чрез микро-пукнатини или повредена кожа. Заболяването започва с висока температура на тялото – до 39 градуса, придружена от втрисане. Ушната мида при това почервенява, появява се оток, а на кожата на външния слухов проход често се образуват мехури.

        – Коя от формите на външния отит се среща най-често през лятото?

– Най-често външния отит възниква при регулярен контакт на ухото с вода при плуване, затова тази форма понякога я наричат „ухото на плувеца” или отит на плувеца.

При външния отит възниква болка в ухото, която се засилва при опипване на ушната мида. Възможно е и също така да се прояви болка в ушите при отваряне на устата, дъвчене, прозявка.

Всичко, което е нужно за развитие на това инфекциозно заболяване са чифт уши и постоянна влажност. В ушите непрекъснато попада вода по време на плуване, миенето с шампоан под душа, а когато хората се опитват да изсушат ушите си със клечки за уши, свалят горния слой на кожата, заедно със защитните бактерии. Тогава побеждават вредните бактерии и започва възпалението.

         – Какви са симптомите на „ухото на плувеца”?

– „Ухото на плувеца” започва със сърбеж в ушната кухина. Ако се остави без лечение, инфекциозният процес се влошава значително – появява се болка, която може да стане непоносима. За успешното овладяване на положението се налага лекарска помощ и прием на антибиотици.

          Прости мерки, с които ще предотвратите развитието и усилването на болката в ухото след къпане или плуване

 • Изсушавайте ушите

Премахвайте всеки път влагата, когато попадне вътре в ухото, независимо дали имате отит или не. Издърпайте ухото нагоре и навън, за да изравните ушния проход, след което насочете към ухото топла, не гореща струя въздух от сешоар за коса, от разстояние 45-50 см, за около 30 секунди. Така ще изсушите ухото, премахвайки влажността, която е благоприятна почва за развитието на бактерии и инфекции.

 • Използвайте шапки за плуване или затваряйте ушния проход със специални тапи за уши.

Да говориш на хората по времето на плувния сезон да не се къпят във водата, е все едно да кажеш на някой да не диша. Затова идеалното съчетание срещу инфекция на ушите служат тапите за уши и гумената шапка, която ги задържа на място. В почти всички аптеки може да намерите парафинови или силиконови тапи за уши на достъпни цени. Ако, обаче, нямате възможност да посетите аптека или нямате желание, може да си направите самоделни и еднократни за ползване тапи за уши, напоявайки с вазелин топчета от памук, като ги поставите в ухото, но внимавайте да не ги сложите твърде надълбоко. Тези памучни топчета ще поглъщат всякаква влага, запазвайки ухото топло и сухо. Изключително важно за хората, които проявяват склонност към развиване на отити, е да държат ушите си сухи. Не забравяйте да си предпазвате ушите от влага и когато използвате душа.

 • Плувайте на повърхността

Дори ако в момента имате външен отит (ухото на плувеца), пак може да продължите да плувате и да не прекъсвате любимото си занятие по време на отпуската, но затова трябва да се плува по повърхността на водата и в никакъв случай да не се гмуркате в нея.

 • Оставете на мира ушната кал

      – Проф. Димитрова, защо съветвате настоятелно да не почистваме ушите си от ушната кал?

– При натрупване на ушна кал, тя може да бъде премахната само от специалист. Използването на клечки за уши е абсолютно забранено, поради риска от нараняване на ушния канал и избутване на церумена дълбоко до тъпанчето.

Ушната кал или церумен, е много ценен секрет, отделян от тялото, за да предпази ушният канал от инфекции и влага, подхранващ полезните бактерии. Няма никаква основателна причина да се премахва, защото е нужна за нормалното функциониране на човешкото ухо. Образуването на ушната кал е физиологичен процес, с цел защита на външния ушен канал.

      – Какви полезни компоненти съдържа ушната кал, за да може да изпълнява функциите си?

– Основният компонент на ушната кал е секрет който се продуцира от церумените жлези. Церумените жлези представляват тръбовидни екзокринни жлези, които са разположени в дълбоките слоеве на външния ушен канал, в хрущялния отдел и се разкриват в горната част на космените фоликули или свободно в кожата. Фактически, това е разновидност на пото-отделящата жлеза.

Секретът се състои от минерални компоненти, като в състава му влиза и секрецията на голокриновите жлези, които отделят мазен секрет. Затова ушната кал е изключително разнообразна в своите органолептични свойства.

И един любопитен факт: при представителите на монголоидната раса ушната кал е по-суха, отколкото при европейците, а при афроамериканците – по-мека. Тези различия са свързани с особеностите на генетичния код на човека, най-вече с гена ABC11.

      – Какви важни функции изпълнява ушната кал, за които, явно не подозираме?

– Ушната кал изпълнява много важни функции, служейки като бариера срещу прашинки и други малки частици, заедно с късите косми, разположени във външния ушен канал. Също така изпълнява функцията да поддържа оптималната влажност и температура в ушната кухина, осигурявайки по този начин комфортни условия за механизма на звуко-възприемането. Освен всичко казано до тук, ушната кал има бактерицидно и фунгицидно, както и донякъде антивирусно действие, спомагайки пречистването на външния ушен канал чрез евакуация на акумулираните малки чужди компоненти.

За сметка на високото съдържание на липиди, ушната кал също така притежава хидрофобни свойства, спирайки попадането на вода във външния ушен канал. В състава на ушната кал се намира главният фактор на местния иммунитет – секреторен иммуноглобин А, а също така лизоцим, антимикробната кисилина-пептид (лактоферин).

Нарушаването на защитните свойства на ушната кал, нейната липса или инфекция може да стане причина за развитието на външен отит.

 •  Как да си помогнем при болки в ухото?
 • Успокоявайте болката с топлина.

Топла хавлия направо от сушилнята, парче плат, увито около бутилка с гореща вода и, като цяло, прилагане на топлина, може да помогнат да се успокои болката.

 • Възползвайте се от капки за уши

В по-голямата част от аптеките се предлагат капки за уши, които унищожават бактериите. Ако сърбежът в ухото е единственият симптом, капките ще ви предпазят от инфекция. Използвайте ги всеки път, когато попадне вода във външния ушен канал.

 • Използвайте болкоуспокояващи средства като времена мярка.

Ако ви боли ухото, такова средство като аспирин може да помогне да се справите с болката, докато потърсите помощ от специалист. Важно е да не забравяте, че това е само временно решение, което може да отложи проблема, но не и да го реши – ако бъде оставен без да му бъде обърнато внимание, ще се влоши значително.

 • Избирайте място за плуване внимателно

В басейните, които внимателно се контролират, има много по-малка вероятност от вредоносни бактерии, които да попаднат в ушите, отколкото в река или друг природен водоем. Не плувайте в мръсна вода!

       – Какви съвети може да дадете на хората, които носят слухов апарат? Те могат ли да развият също външен отит?

– Те също могат да развият външен отит, дори и да не са приближили водата. Слуховият апарат има ефект на запушване на ухото. При носенето му се увеличава влажността, която способства растежа на вредни бактерии. Решението на проблема е в ежедневното сваляне на слуховия апарат, за да дадете възможност на ухото да изсъхне.

За водолази, аквалангисти и дайвери, чиято работа или хоби са свързани с дълго пребиваване под вода, е изключително важно да не забравят, че е недопустимо извършване на дълбоководни скокове при натрупване на ушна кал в слуховия проход, защото между сярната тапа и слуховото тъпанче се образува закрито пространство на относителен вакуум, което може да доведе до барометрична травма.

Преди да отидете на море или планина, а също при пътуване с самолет, ако в миналото сте имали проблеми с ушите, посетете УНГ специалист, за да избегнете по нататъшни проблеми и усложнения.

 


14/11/2018
Коментари