Блог

НАДНОРМЕНОТО ТЕГЛО И БОЛКИ В СТАВИТЕ И КОСТИТЕХаресай и сподели

 

 

Наднорменото тегло натоварва изключително долните крайници. Поради тази причина пълните хора имат ставни болести – артроза, болка в коленете,  плоскостъпие, подуване по краката. Ставите не издържат тежестта на излишните килограми и за това се износват по-рано или се деформират.

Свръхтеглото е не само причина за възникване на ставни болести, но и усложнява тяхното протичане. Постоянното преяждане нарушава обмяната на веществата и възможността за регенерация на износените стави. Повишеното отлагане на соли в ставите води до дегенеративни промени – образуване на шипове, разрушаване на хрущяла, поява на артроза, артрити, подагра и др.

Артрозата е болестно състояние, което засяга ставите, вследствие увреждане на ставния хрущял. Тя поразява не само ставата, но и разполагащите се около нея мускули, сухожилия, ставни връзки, както и костта под ставния хрущял.

Артрозните промени най-често засягат гръбначния стълб /спондилоза/, колянната става / гонартроза/ и тазобедрената става /коксартроза/

Симптоми на артрозата са болка, скованост, затопляне и зачервяване на кожата, подуване, деформация на ставата, отслабване на мускулатурата и пр.

Намаляване на теглото може значително да успокои симптомите на артрозата. Така се отнема част от напрежението върху ставите. Пълният покой на ставите не се препоръчва. Необходима е умерена активност, която не предизвиква болка.

     Стандартното лечение с медикаменти на хора, страдащи от артроза обикновено не дава очакваните бързи резултати. За това се препоръчват и методи, основаващи се на принципите на източната медицина.

Още от древността е известно, че органите на човека са динамично свързани с кожата на тялото, ушната мида, дланите, стъпалата и че там са разположени хиляди биологично активни точки. На принципа на традиционната китайска медицина при въздействие и масаж на тези точки се стимулира нормалната дейност на органите и системите на човешкото тяло, постига се равновесие и хармония на двата вида биоенергия ИН и ЯН, чийто дисбаланс води до заболявания.

Универсално средство за въздействие върху тези точки са  масажорите АКУПРЕС-М, които съчетават акупресура и магнитотерапия – www.acupressm.com          

Акупресната възглавничка се поставя в зоната на болката, закрепва се или се притиска с длани. Процедури може да се правят един или два пъти на ден, като продължителността им е до 30 минути.

Масажорите АКУПРЕС-М са подходящи за самостоятелно ползване. Те могат да се съчетават с предписаните от специалистите медикаменти.

 Оздравителният процес зависи от самия пациент – от начина му на живот, от храненето, както и от методите за лечение.

Д-р Евлоги Крумов – невролог, психиатър и рефлексотерапевт


14/03/2017
Коментари