Блог

Кръвната захар – неусвоената свободна енергияХаресай и сподели

Много от хората свързват понятието кръвна захар със заболявания като затлъстяване и диабет. Всъщност кръвна захар е разпространено название и медицински термин, отразяващ концентрацията на глюкоза, циркулираща в кръвообращението и стойността отразява налична неусвоена свободна енергия за организма.

Понятието гликемичен индекс на въглехидратните храни е родено в Торонто, Канада в началото на 80-те години. Чрез сложни измервания и математически изчисления д-р Дейвид Дженкинс и неговите колеги доказват, че някои въглехидратни храни повишават по-бързо и рязко кръвната глюкоза след хранене в сравнение с други въглехидратни храни.

Хората с диабет трябва да се хранят с повече фибри и зеленчуци, да консумират по-малко натриймазниникалории и въглехидрати с висок гличкемичен индекс. Вие можете да постигнете това, като се храните с повече плодове и зеленчуци, пълнозърнести продукти, а също и да се учите да намалявате, премахвате или замествате някои съставки от рецептите си. Адаптирането на рецептите ви позволява да консумирате по-малко храни с висок гликемичен индекс, обогатени с натрий и мазнини.

Специалистите са на мнение, че не е препоръчително диабетиците да подслаждат с кристална захар кафето или чая си или да консумират безалкохолни напитки със захар (освен в случаите на хипогликемия).

Освен това храните, които най-бързо повишават кръвната захар, тоест имат висок гликемичен  индекс, са абсолютно забранени. Такива са всички готови сладкарски изделия –бисквитибонбонивафлитортикексове,шоколад и други фини сладкиши поради високото им съдържание на хидрогенирани мазнини (технологично наситени), захар и калории.

Същото правило важи и за специалните диабетични варианти, в които просто захарозата е заменена с друг, точно толкова калоричен подсладител (сорбитолфруктоза).

Други храни, които трябва да са тема табу за хората с висока кръвна захар, са ядките, кокосовите орехи, както и кожата на пилетоМаргаринътсметаната и маслото също имат запазено място в категорията продукти, които увеличават кръвната захар.

Не бива да забравяме морковитепащърнака, прясно приготвеното картофено пюре, пресния зелен фасулцвеклото и бананите, които действат по същия начин на човешкия организъм.

 

 


28/02/2016
Коментари