Блог

КАК СЕ ЗАСПИВА БЕЗ ЛЕКАРСТВАХаресай и сподели

 

За да се избавите от безсъние не е необходимо да вземате обезателно лекарства. Опитайте просто да промените начина си на живот и мислене, като същевременно използвате допустими средства.

– Умерена физическа умора – която не е съпроводена с болка и неприятно усещане в тялото – е  способна бързо да ви приспи.  Ако сте човек на умствения  труд и имате куче – разходете го. Намерете компания за уроци по танци или за посещение на басейн.  А може и просто да повървите на връщане от работа на  две-три спирки от дома.

– Не пийте много течности преди сън ,за да нямате повод да ставате нощем до тоалета. Изключете също възбуждащи напитки като кафе,силен чай,алкохол.

– Не преяждайте вечер преди сън – последното  хранене да е 2-3 часа преди него.Чипс, шоколад, сладолед, бира пред телевизора. също и други храни – вместо лека закуска –ще заставят стомаха ви да работи вместо да почива.

– Но и да не се мъчите от глад ,ако сте гладни – изпийте чаша топло мляко.

– Преди сън вземете топъл душ или вана за 10 минути с разпускащи средства – капнете във ваната няколко капки масло от лайка, мента, портокал или настойка от цветове на невен ,риган.

-Или точно обратното – поохладете се преди сън, като излезете навън например, а след това се завийте в топлата постеля – тогава сънят ще дойде много бързо.

– Разположете осветителните тела недалеко от леглото , за да не ставате и да пропъдите съня.

– Поставете под главата си специална възглавничка ,напълнена с билкови треви – лавандула,копър,маточина, хмел и малко валериан. Такива възглавнички може да направите и сами като намачкате такива сухи билки  и ги сложите в ленена или копринена торбичка.

– Не гледайте вечер лоши новини, ще ги научите на следващия ден -превключете на приятни преживявания.

– Не изяснявайте късно вечер взаимоотношенията си с близките си хора и не се дразнете от досадни дреболии.

-Направете спалнята и леглото си уютни и приятни, за да се настроите за спокоен сън от 6 часа.

– Ако е необходимо  ползвайте нощни превръзки за очи, тапи за уши, за да изолирате външни дразнители.

– Преместете мобилния телефон по-далече или го изключете.

– За да се отпуснете напълно , включете алармата за нужното ви време и тогава ще избегнете излишните вълнения.


13/02/2016
Коментари