Блог

Как реагира организма ни, когато спрем цигаритеХаресай и сподели

 

Ето точно какво да очаквате след спиране на цигарите, буквално от първите минути:

20 минути след последната ви цигара: Процеса на изчистване на никотина от тялото ви вече започнал. Чудите се, дали това наистина беше последната ви цигара – да, имате известна неяснота по въпроса, но само след няколко дни ще знаете със сигурност.

Първият ден: Получавате обикновените пориви за цигара – 3 минутни сърбежи в областта на диафрагмата, особено в ситуациите, в които сте свикнали да палите цигара. Но с малко дълбоко дишане и пиене на вода, те се преодоляват лесно, всеки порив за цигара е резултат на изчистването на организма от никотин!  За това приемате с радост всеки порив и се забавлявате като го сразявате с учудваща ви лекота.

До 7-мия ден: Поривите стават все по-слаби и все по-лесни за преодоляване. Направо ви става скучно вече това спиране на цигарите, оказва се, че не е това предизвикателство, за което сте се подготвили. Даже забравяте за цялата работа за цял ден и после се чудите на себе си – как не съм се сещал/а за цигара цял ден?

След две седмици: Установявате, че вече сте забравили, че сте направили нещо толкова важно – живота изглежда много по-лесен и по спокоен без цигарите, направо се чудите как сте могли да се мъчите толкова години и да не ги спрете. Все пак от време на време се появява някой изненадващ порив за цигара, на който вие се забавлявате – навика и зависимостта си стяга куфарите и на изпроводяк се опитват да ви подведат, веднъж за последно.

Усещате се колко сте силни и това страхотно ви харесва!

След месец: Похвалвате се на някой, че не пушите вече от един месец. Непушачите не се впечатляват – те не пушат от десетки години. Пушачите ви завиждат зле прикрито и ви подкачат – „ и до кога така?”. Вие изпитвате съжаление към тях, но не им казвате, за да не се обидят. Възможно е да се прокрадне някоя странна мисъл. Толкова лесно и забавно спях цигарите – защо да не пропуша отново и отново да ги спра?” Разбира се това е само ново предизвикателство, не се поддавайте!

След три месеца: Вие вече сте свободни от никотин и даже сте забравили за този, според някой, кризисен период – три месеца. Няма такова нещо – кризисия период за спиране на цигарите е точно 2 часа  след последната цигара.

След 9 месеца: Ако сте активни в спорта – забележителен напредък в кардио упражненията. Ако преди сте си мислели, че цигарите не ви пречат, сега вече знаете, че поне 15-20 процента от потенциала ви е бил „скрит” под цигарени отложения в дробовете ви. Чудите се как някои напълняват толкова след спиране на цигарите докато вие сте в чудесна форма – по-добра от всякога. В движението е тайната на доброто здраве и добрата фигура.

След една година: Кога мина цяла година? Вече сте забравили кога точно спряхте цигарите. Имате си своя нов живот без цигари. Спомняте си с ужас как ставахте сутрин и захапвахте цигара в ранни зори, даже на гладно и първата мисъл имам ли достатъчно цигари, къде сложих запалката…. Даже ви става лошо само при мисълта за това.

Ето някои физически промени, които е добре да знаете, за да не ви стреснат, когато се появят!  След спирането на цигарите е възможно, да получите кашлица и болки в ставите, това е защото организма се изчиства от никотина.  Натрупването на килограми е свързано с това, че заместваме цигарата с нещо за „гризане”.  Други възможни реакции са: леки киселини, гадене, диария, промени в кръвообращението също са възможни: замаяност, изтръпване на пръстите на ръцете и краката, безсъние.

Има много начини всичко това да се преодолее, най-важното обаче е завинаги  да се освободим от цигарения дим. А това може да го направим само с ума си!

 


22/02/2016
Коментари