Блог

Какво е сърдечна аритмия и какво трябва да знаем за неяХаресай и сподели

В спокойно състояние сърцебиенето не се усеща. Но при една или друга форма на аритмия се променя честотата и последователността на контракциите на отдели на сърдечния мускул и сърцебиенето е забележимо.Тогава трябва да се мисли за посещение при лекар, особено ако това започне да се случва често. Необходимостта от лечение на сърдечната аритмия е наложително, когато се проявят симптомите: липса на сила, болка в гърдите, световъртеж, припадъци.

Видове сърдечна аритмия

Като всяка патология на един или друг важен орган в човешкия организъм, промяната на сърдечната честота нарушава оптималното функциониране на различните органи и системи. В много случаи това представлява сериозна заплаха за здравето,включително и заплахата за живота. Влошава се самочувствието, а то  предизвиква и песимистично настроение. Преди да започнете да се страхувате, трябва да се консултирате с лекар за точна диагноза.

Начините на лечение на аритмия и степента на опасност се определятот конкретната форма на патологичното състояние. Има предсърдна, синусова форма, както и екстрасистоли. При симптоми на предсърдна аритмия сърцето бие неравномерно, с прекъсвания. Освен това се усеща дискомфортв гърдите, има тревожност, страх, страх от смъртта. Обикновенопредсърдната аритмия, която се нарича същопредсърдномъждене се придружава от тахикардия – сърцебиене с честота 150-180 удара в минута, налице е липса на въздух, замайване, гадене или повръщане, лесно се губи съзнание. В някои случаипредсърдната сърдечна аритмия може да е свързана с брадикардия, когато сърдечната честота спада до 60 удара в минута или по-ниска, достигайки 30 удара в минута. Рискът за здравето се усложнява и от нередовен сърдечен ритъм. За да се нормализира честотата на контракциите на сърдечния мускул се поставя пейсмейкър. Причините за възникване на предсърдномъждене са високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, сърдечна недостатъчност, различни хормонални нарушения, заболяване на щитовидната жлеза (нодулна гуша, тиреоидит на Хашимото), стрес, хякои медикаментозни средства и много други причини.

Ето и някои причини и симптоми за синусова аритмия.Често синусова тахикардия се наблюдава по време на бързото развитие на подрастващите, интензивно образуване на нервната система. В някои случаи, синусова аритмия сигнализира занарушения в кръвообращението, заболявания на мозъка  или на нервната система.Обикновено, дори и в покой, сърдечната честота е 80 и повече удара в минута. В случай на синус брадикардия сърдечната честота е 60 или по-малко удара в минута.Тази аритмия се проявява със слабост, бърза умора,болка в гърдите, задух. Като правило лекарите назначават успокояваща терапия с препарати с растителен произход. Специално лечение не се изисква.

Една от най-често срещаните форми на аритмия са екстрасистолите.Причина за възникването им не е непременно болест на сърцето.Това може да бъде причинено от остеохондроза , заболявания на стомашно-чревния тракт,урогениталната система, ендокринната система. Независимо от възрастта екстрасистолите са проява на реакция на организма към пушене, алкохол, стрес, редовна умора, липса на подходяща качествена почивка. Този тип сърдечна аритмия се лекува чрез нормализиране на начина на живот,здравословно хранене, избягване на вредни навици. На консултация с лекар е полезно да се предприемат успокояващи билкови препарати.

 


14/03/2016
Коментари