Блог

Иновативен метод за лечение на хранителни разстройстваХаресай и сподели

Хранителните нарушения са сериозни, потенциално животозастрашаващи заболявания и засягат емоционалното и физическо здраве на хората.    По неофициални данни в България са засегнати от хранителни разстройства около 60 000 души. Най-често хранителните разстройства се явяват при младежите и започват вследствие на подигравки, или от сравняване със социално значими модели с поднормено тегло. Понякога и родителите не си дават сметка, че представляват модел на поведение. И когато например майката често и усърдно спазва диети или пък бащата постоянно прави упражнения, това влияе на подсъзнателно ниво и на самото дете. Друг проблем е липсата на комуникация между майката, бащата и детето. Защото загубвайки връзка, родителите може да не усетят кога детето им се е променило и е попаднало в мрежите на подобен тип разстройство. Много често родителите не си дават сметка за този проблем и разбират за хранителното нарушение късно.

Хранителното разстройство не е срамно.            Много важно е обществото, младежите, родителите и възрастните страдащи от това нарушение да преодолеят стигмата на хранителните разстройства. Защото срамът от заболяването е честа причина за отхвърляне на диагнозата или смущение да се потърси специализирана помощ. Засегнатите често отказват да приемат, че има някакъв проблем, а подценяването му може да се окаже фатално. Всъщност различните видове хранителни нарушения са болести като всяка друга. Те са лечими, стига да се предприемат навременни и адекватни мерки. Щом не се срамуваме да кажем, че сме болни от грип, не би трябвало да се срамуваме и от хранителните разстройства.

Хранително разстройство е общо наименование, под което се крие мигриране между няколко диагнози от анорексия до булимия или друг вид хранително нарушение.

Анорексия нервоза е сериозно, потенциално животозастрашаващо хранително разстройство, което се характеризира с това, че човек се подлага на гладуване и постига значима загуба на тегло. Основни симптоми са:

-Неадекватен прием на храна, което води до очевидно твърде ниско тегло.

-Интензивен страх от покачване на телсното тегло, прекомерна ангажираност с теглото и поведение, което непрекъснато цели да предпази от покачване на телесното тегло.

-Самооценка, която е прекалено зависима от това как изглежда тялото.

-Неспособност да се възприеме сериозността на ситуацията.

-Хранително нарушение свързано с пристъпи на преяждане и/или употреба на слабителни средства.

-Изтощителни физически упражнения.

Анорексия нервоза показва един от най-високите проценти смъртност спрямо всички останали психично-здравни състояния. Анорексия нервоза обикновено започва в ранно или късно юношество.

Булимия нервоза е сериозно, потенциално животозастрашаващо хранително нарушение, което се характеризира с цикъл на безконтролно преяждане и компенсаторни поведения като самопредизвикано повръщане, извършено, за да отмени или компенсира ефектите на преяждането. Тя често е свързана със симптоми на депресия и промени в социалното адаптиране.

Основни симптоми са:

-Чести епизоди на консумиране на много голямо количество храна, последвани от поведения, които предпазват от напълняване, като самопредизвиканото повръщане.

-Чувството, че нямаш контрол по време на епизодите на преяждане.

-Самооценка основана предимно върху образа на тялото.

-Възможностите за възстановяване са по-високи при ранно откриване на булимия нервоза.

            Орторексия нервоза започва като едно невинно намерение да се яде по-здравословно, но орторексиците стават фиксирани върху качеството и чистотата на храната. Те са погълнати от това какво и колко да ядат и как да се справят с грешките. За спазването на техния ригиден начин на хранене е необходима желязна воля. Всеки ден е една възможност да се яде правилно, да бъдат „добри“, да се издигнат над другите чрез мъжество в спазването на диетата и да се самонакажат, ако изкушението победи (обикновено чрез по-стриктно хранене, постене и упражняване). Самооценката се явява обвита в чистотата на орторексичната диета и тези хора понякога се чувстват превъзхождащи другите, особено по отношение на приема на храна. Евентуалните избори на храна стават толкова ограничени по отношение на разнообразие и калоричност, че здравето започва да страда – ироничен обрат за човек, толкова цялостно отдаден на здравословното хранене. В крайна сметка обсебеността от здравословното хранене може да изтласка други дейности и интереси, да навреди на връзките с другите и да стане физически опасна. Орторексията води до социална изолация и строги ограничения, които ограбват техният живот.

Мегарексията е малко известно хранително разстройство, обратното на анорексия и булимия, т.е. склонност към преяждане с цел натрупване на телесна маса. Хората, които страдат от мегарексия, възприемат себе си като слаби, немощни, а всъщност имат проблем със затлъстяването. Както и при други хранителни разстройства, има изкривяване на представата на пациентите по отношение на своите тела. Хората с мегарексия са склонни да се чувстват удовлетворени и горди от техния външен вид с наднормено тегло, като го възприемат като синоним на сила и жизненост. Те залагат на прием на много храни с „празни калории“ като консумират предимно големи количества нездравословна храна, като нишесте, хранителни добавки; сладки, хлебни изделия, пържени храни. и др. Наднорменото тегло и, преди всичко, затлъстяването, са рискови фактори, които увеличават значително възможността за множество заболявания, като метаболитен синдром, диабет, сърдечно-съдови заболявания, апнея, подагра, рак … Стига се до анемия на пациента, но също може да доведе и до смърт.

Последните статистически данни сочат, че шест процента от мъжете, които се занимават с бодибилдинг програми страдат от мегарексия. Те често се чувстват унизени от представата за слаботелесие и нищожни отбранителни възможности. Те стават социално тревожни и се стремят да придобият максимално увеличаване на телесната си маса, внушаваща респект сред останалите хора. В тази връзка те започват да демонстрират враждебност и агресия.

В тази посока и е едно от по-малко известните хранителни разстройства Хиперфагията /или полифагия/. То представлява сериозно хранително нарушение, дефинирано като неконтролируемо, неустоимо системно преяждане, което в повечето случаи не е провокирано от глад. Хората страдащи от хиперфагия поглъщат безконтролно огромно количество храна, често до степен на тежък дискомфорт и стомашно-чревни болки. Няма определена храна, към която страдащите от хиперфагия развиват предпочитание. Желанието за консумация може да варира от сладко до солено, студена или топла храна и всичко между тях. Обикновено се изяжда всичко, което попадне в полезрението, без конкретно предпочитание.

Страдащите от хиперфагия развиват обсесивно компулсивно поведение към храненето. Те се чувстват принудени да ядат, дори когато са напълно сити Преяждането е последвано от верига неприятни емоции, като чувство на срам, вина и отвращение и последващ обратен завой, отново към храната в отчаян опит за намиране на душевен комфорт. Обикновено тези пациенти полагат усилия да се хранят скришом от близките си. Установена е и генетична предразположеност към системното преяждане. С най-голям дял на предразполагащите фактори са психологическите. Напрежението и безпокойството играят значителна роля при този вид разстройства. Ниската самооценка, самосъжалението, страховете и негативните емоции са отключващи фактори и всички те създават благоприятна психологическа основа, върху която се развиват хранителните разстройства. В тези случай освобождаването от натрупаното психическо напрежение и трудни емоции се осъществява компенсаторно чрез прекалено преяждане.

Нашият екип имаше удоволствието да работи под супервизията на световно известния експерт в областта д-р Рикардо Дале Граве, който обучава и специализираните клиники за хранителни разстройства в Осло и Берген. Той е автор на високо интензивна програма за ефективно лечение на тежки хранителни разстройства базирана на когнитивно-поведенческата психотерапия. Д-р Рикардо Дале Граве е ендокринолог по професия, но като ръководител на специализирана клиника за лечение на тежки хранителни разстройства в Италия развива когнитивно-поведенческия модел за терапия, която е изключително ефективна и по този модел работи целият екип на клиниката. Ние работим както с деца и младежи, така и с възрастни по този иновативен метод за България. Нашата работа включва и водене на групи за взаимопомощ, индивидуални консултации и обучения на родители на младежи с хранителни нарушения, терапевтични групи за хора с хранителни нарушения. Предлагаме и група за арт-терапия като възможност на страдащите от хранителни нарушения да изявят своите емоции, което подпомага основната терапия. Предлагаме един път в месеца“Ден на отворени врати“ за хора, които имат въпроси относно хранителните нарушения и тяхната възможност за лечение.

Екипът ни се състои от психолози, които са и когнитивно-поведенчески консултанти, обучени да работят с хранителни разстройства, детски и възрастов психиатър. Работим в тясно сътрудничество с диетолог, кардиолог, педиатър, гинеколог и ендокринолог.

 


15/10/2017
Коментари