Блог

ЕНДОМЕТРИОЗА – БЕЗПЛОДИЕТО ЧЕСТО Е ЕДИНСТВЕНИЯТ ПРИЗНАК НА БОЛЕСТТАХаресай и сподели

Проф. д-р Стефан Иванов, д.м.н.

Ендометриозата е едно от най-честите гинекологични заболявания. Според статистиката, около 50% от жените, страдащи от безплодие  са с ендометриоза. Затова е много важно да се разпознае болестта и да се започне лечение в ранен стадий.
СИМПТОМИ
При ендометриозата клетки, които приличат по строеж на ендометриума (лигавицата на вътрешността на матката), се разпространяват извън нейните граници. Огнища на такива клетки могат да се появят в матката (аденомиоза), във влагалището, в отвора на маточните тръби, маточната шийка, яйчника с образуване на кисти, белези след цезарово сечение, пикочния мехур, червата, бъбреците, белите дробове и т. н. Също както и ендометриума, тези клетки се изменят в зависимост от фазата на менструалния цикъл под действието на хормоните. Затова и прояви на ендометриоза най-често възникват в периода на менструация.
Основни признаци на болестта:

 • силни, болки ниско в корема и кръста по време на мензес (дизменорея);
 • болки, в областта на правото черво и влагалището;
 • болки по време на физическо натоварване;
 • болки по време на полов акт (дизпареуния);

Болки при уриниране и дефекация възникват при засягане от ендометриозата на стените на пикочния мехур и правото черво. Понякога болката носи постоянен характер и се усилва по време на менструация. Най-изразените признаци на ендометриоза са ръждиво-кафеникаво течение в началото на мензеса и в края на менструционния цикъл. Разбира се, симптомите на заболяването при всяка жена са индивидуални и могат изобщо да липсват. Но ако сте открили при себе си който и да е от изброените признаци на болестта, обърнете се към гинеколог за консултация.

ДBE РАЗЛИЧНИ ТЕОРИИ
Факторите за възникване на ендометриоза и досега остават неизяснени. Съществуват няколко теории. Една от тях твърди, че по време на менструация кръв с ендометриални частици се изхвърля не във влагалището, а попада в маточните тръби и през тях в коремната кухина. Там ендометриалните клетки се прихващат, започват да се размножават и заболяването се развива.
Според друга теория, клетките на ендометриума в коремната кухина загиват, но успяват да повлияят на околната тъкан така, че тя се превръща в тъкан подобна на ендометриума. Освен това, до ендометриоза може да доведе нарушение на хормоналния фон, разстройства в работата на имунната система, особености в строежа на вътрешните полови органи, наследствена предразположеност, генетически изменения.
Доказано е, че ендометриоза най-често възниква при жени от 20-42 годишна възраст, а също след хирургична манипулация: цезарово сечение, аборт, обгаряне на раничка на маточната шийка, кюртаж.

РАЗКРИВАНЕ НА БОЛЕСТТА
Днес освен ултразвуковото изследване на органите от малкия таз, се използува компютърната томография и биопсията на ендометриозните участъци с тяхно последващо хистологично изследване. В лабораторни условия, за най-надеждни методи за диагностика на ендометриоза се смятат:

 • хистеросалпинография
  или ХСГ (рентгенова снимка на матката и маточнитетръби);
 • хистероскопия (операция, позволяваща детайлно да се огледа вътрешната повърхност на матката с помощта на специална оптична техника);
 • лапароскопия (хирургична операция, която позволява да се видят органите от малкия таз отвътре благодарение на оптична техника, въведена през коремната кухина през малки дупчици).

ЛЕЧЕНИЕ НА ЕНДОМЕТРИОЗАТА:

 • хормонално лечение: чрез противозачатъчни препарати (Femoden, Regulon, Cilest), гестагени (Primolut Nor, Provera, Duphaston);
 • антибиотично противовъзпалително лечение: Rulid, Dalacin, Azatril и др.;
 • чрез ГТРХ агонисти: Zoladex, Ginecrin, Enantone, Decapeptyl;
 • оперативно лечение: кистектомия (премахване на кистата), тотална хистеректомия (премахване на матката с тръбите и яйчниците);

Лечението на ендометриозата е важно, защото някои автори считат, че това заболяване представлява преканцероза (предраково състояние).

 

 


14/01/2016
Коментари