Блог

Депресията, всичко ли знаем за нея?Харесай и сподели

Депресията е психично състояние, което предизвиква униние и чувство на безсилие. През определен период от живота си бихме могли да почувстваме известна степен на безпокойство,чувство на вина, тревога, непълноценност,постоянна физическа и психическа умора – разстройство,което засяга текущото ни настроение.

Проявява се в няколко различни форми – тежка депресия, атипична депресия, астимия, сезонна и следродова депресия, и може да окаже влияние върху всички аспекти от живота.

Хората,които страдат от депресия са неспособни да изпълняват нормално всекидневните си задължения и губят интерес към живота.

Основни причинители на депресивните състояния са продължителното боледуване, неуспехите в личния и професионалния живот, слабите семейни връзки, липсата на оптимизъм и трагичните инциденти, каквито са загубата на близък и обичан човек.
Хората, страдащи от самота,финансови и здравословни проблеми, алкохолизъм, наркотична зависимост, хронични болки, проблематични семейни взаимоотношения,травми в детската възраст и депресивна семейна обремененост са изложени на риск да развият симптомите на заболяването.

Стремят се да избягват обществените мероприятия, както и контактите с другите около тях. Понякога те са изключително неспокойни, губят апетита и съня си.

Случва се и да бъдат невъздържани, раздразнителни и да плачат заради незначителни причини.

Обикновено хората в депресия губят своята сетивност. Често те са потиснати, мрачни и разстроени и постоянно чувстват умора и изтощение.

Лечение на депресивното състояние  става както с различни химични средства, така и с лечебни билки

Как да си помогнем сами при депресивно състояние?

Депресията се лекува с разнообразие от химични средства. Стандартното лечение включва комбинация от психотерапевтични процедури и антидепресанти, които облекчават симптомите им. В допълнение към тях съществуват и алтернативни методи, които са особено ефикасни при овладяване на депресивните състояния. Такиваса лечебните билки и лекарствата на билкова основа.

Лечебните билки, които се ползват, могат да помогнат за постигане на траен контрол над проблема. Освен това те имат и съвсем малко странични ефекти. Следователно билките, в комбинация с психотерапия, са най-добрият вариант за лечение на депресията. Най-често използваните за лечение на депресия билки и лекарства на билкова основа са жълт кантарион, гинкобилоба и сибирски женшен.

Жълтият кантарион осигурява надеждно потискане на депресивните симптоми. Той е силен антидепресант, с незначителни странични ефекти. Може да се ползва в продължителен период от време. Подходящ е за случаите на депресия в умерена форма.

Гинко билоба успешно облекчава симптомите на депресията, особено при възрастни хора с понижен приток на кръв към мозъка. Действа като мощен антидепресант и антиоксидант. Подобрява кръвообращението в мозъка и по този начин повдига настроението на страдащия от депресия.

Сибирският женшен има свойството да подобрява стабилността на определен вид невротрансмитери в мозъка. Благодарение на тази стабилност мозъкът се справя успешно с причинителите на физически стрес.Сибирският женшен подобрява абстрактното мислене и стимулира имунната система.

Босилекът е природен тоник.Той помага за облекчаване на стреса и умората, които от своя страна могат да причинят депресия и тревожно разстройство.

Карамфилът е идеална билка за тези, които страдат от безсъние в резултат от депресия.

Джинджифилът притежава антидепресивни свойства. Изключително ефикасен е при лечение на депресия и тревожно разстройство. Пресният джинджифил има парещ вкус и лимонов мирис. В този вид той е най-популярен в Азия. Там се настъргва или нарязва, накисва се във вода за няколко часа и се добавя в ястията малко преди сервиране. Ако пресният джинджифил мине през топлинна обработка, парещият му вкус се увеличава.

Билковите препарати са безопасни и ефикасни при лечение на депресия. Преди обаче да започнете лечение с лекарства на билкова основа, потърсете мнението на лекар или специалист в тази област. Комбинирайте билковите препарати с подходяща диета и физическо натоварване. Промяната в начина на живот може да бъде особено полезна за справяне с депресивното състояние.

 


22/03/2016
Коментари