Блог

Вегетарианството полезно или модерно като начин на живот?Харесай и сподели

Вегетарианството става все по-популярно. Все повече хора предпочитат кардинално да се откажат от месото и месните продукти. Това неминуемо дава отражение върху целия живот на човека.

Отказът от месото има както своите привърженици, така и своите противници. За да бъдем обективни, е добре да се запознаем с ефектите, които оказва този отказ. Вземете ги предвид, преди да изхвърлите пържолите.

 

Рискът от рак намалява

Световната здравна организация публикува доклад, в който се посочва, че преработените меса са канцерогенни. Продукти като салам и бекон се нареждат до цигарите и радиацията по опасност от рак. Едва 50 г от тях дневно увеличават риска от рак на дебелото черво с до 20%.

Рискът от сърдечни болести намалява

Скоро бе доказано, че болестите на сърцето са пряко свързани с консумацията на червено месо. Веществото карнитин, което се съдържа в него, създава микробна реакция, която допринася за развитието на сърдечните болести.

 

Променя се бактериалният състав на червата.

Чревната флора на месоядните и вегетарианците се различава. Учени от Ню Йорк са забелязали, че в червата на веганите има много по-голямо количество защитни бактерии в сравнение с тези на почитателите на мръвката.

 

Отслабване

Когато човек спре месото, сваля до 4.5 кг. Ако изберете диета, богата на растителни хранителни източници,сваляте килограми, без да се налага да броите калориите и да увеличавате физическата си активност. Ефектът обаче може да е обратният, ако засищате глада с тестени и мазни храни.

 

Недостиг на хранителни вещества

Ако не бъде добре планирана, вегетарианската и особено веганска диета може да доведе до загуба на важни хранителни вещества. Най-често се наблюдава дифицит на В12, витамин D и желязо . За да не се стига дотам, хората, които са се отказали от месото, трябва да наблягат на боб, леща, ядки плодове,тъмнозелени зеленчуци, житни и зърнени култури. Диетолозите съветват да се приемат високи дози продукти с мая, соя, яйца  и богати на витамин D млека.


20/03/2016
Коментари