Блог

Барокамера – терапия с кислород под повишено наляганеХаресай и сподели
  • Хипербарната оксигенация /ХБО/ е специализирана дейност, представляваща терапия с дишане на чист /100%/ кислород под повишено налягане, която се извършва в контролирана среда – специално създадени за целта барокамери. По този начин се действа срещу хипоксията – повишава се процентното съдържание на алвеоларния кислород, което пък води до покачването му в плазмата и тъканите. Прилагането на метода с лечебна цел е свързано с дълбоководното гмуркане, има богата история и постоянно се усъвършенства от 17 век насам. В България се използва от няколко десетилетия. Благотворното медицинско влияние на хипербарната оксигенация върху общото състояние на организма се дължи на увеличаването на нивата на кислорода в тялото, ускоряването на обновяването на клетките и оздравителните процеси.
    Научните изследвания потвърждават положителния клиничен ефект от прилагането на метода на хипербарната оксигенация като част от лечението на редица състояния. Благодарение на организирането на конференции за обмяна на професионален опит и преразглеждане на медицинското познание в областта, вече е постигнат широк консенсус в рамките на международната медицинска общност. Тази информация беше обобщена на конгреса на Европейския комитет за хипербарна медицина (ECHM), проведен през април 2016 г. в Лил, Франция. Някои от водещите болници и спортни центрове в света и в България разполагат с барокамери.

    Кислородната терапия става все по-популярна в последните години – все повече пациенти съобщават за подобрение след прилагането на метода. Състоянията, при които не се препоръчва, са само няколко. Абсолютните противопоказания са: пневмоторакс, руптура на тъпанчева мембрана, екстремна брадикардия, болест на синусов възел, AV блок. Относителните противопоказания са: инфекции на горните дихателни пътища, активна форма на ринит (хрема), пневмония, белодробна туберкулоза, фебрилитет, склонност към кръвотечения от носа и ушите, бременност, епилепсия, високо артериално налягане (ненормализирано), клаустрофобия.


04/02/2019
Коментари