Блог

Ранна менопауза: алгоритъм за решаване на проблемиХаресай и сподели

Менопаузата – естествен етап в живота на всяка жена, която показва завършването на детеродна години.Понякога времето за промяна идва твърде рано, и жената, нито психически, нито физически не е готов за това. За съжаление, преждевременна менопауза е необратим процес, но не се отчайвайте, съвременната медицина разполага с достатъчен арсенал от инструменти, които могат да обърнат симптомите на менопаузата и предпазват от неговите ефекти.

Какво се случва с тялото на жената, когато кулминацията идва твърде скоро

За разлика от мъжете, жените имат ограничен срок на действие в репродуктивна възраст. Вътре в женското тяло, предвидена биологичен часовник, че при изтичането на периода, разпределени по природа, затвори яйчниците. Ролята на тези часове изпълнява аденохипофизата желязо, което се намира в мозъка. Той, чрез предоставяне на FSH и лутеинизиращ хормон, контролира яйчниците, основните органи на женската полова система. Яйчниците са ендокринна жлеза, която отделя хормони в кръвта: естроген и прогестерон.

Уникалността се крие в яйчниците престават работата си много преди края на живота на жената. Когато производството на естроген пада до определена критична ниво, цикличните промени в репродуктивните органи на жените престават и менопаузата. Обикновено в началото на яйчникова недостатъчност започва през 40-45 години и менопаузата идва на 50 години. Ако яйчниците са изключени по-рано, до 40-45 години, той се нарича преждевременна или ранна менопауза.

Менопаузата се придружава от редица симптоми, които са свързани главно с намаляване на нивата на естроген. Най-честите симптоми на менопауза са:

 • Горещи вълни към лицето и горната половина на тялото;
 • Нощно изпотяване;
 • Нарушения на съня;
 • Промени в настроението, раздразнителност, тревожност;
 • Увреждането на паметта;
 • Сухота и сърбеж във влагалището;
 • Намалено либидо;
 • Инконтиненция на урина;
 • Суха кожа, загуба на коса.

В случая, когато една жена се планира раждането на едно дете, добавят тези проблеми психологически фактор. Самият Сравнявайки с връстници, жената започва да се чувства по-ниско, безполезна, което често води до сериозни психични разстройства.

Рискови фактори

Ранна менопауза днес, за съжаление, става все по-често срещан проблем. Лош околната среда, хронични заболявания, лоши навици – всички тези причини преждевременно стареене на женското тяло, и води до ранно начало на менопаузата. Основните рискови фактори, допринасящи за появата на преждевременна менопауза включват:

 • Генетични фактори (наследственост)
 • Автоимунни процеси (Тиреоидит на Хашимото, болест на Адисон);
 • Вирусните инфекции;
 • Лечение (химиотерапия, лъчетерапия, хирургия на матката и яйчниците);
 • Излагането на токсини от околната среда;
 • Постът, строги диети, драматична загуба на тегло;
 • Висока стрес, умора;
 • Пушенето.

Независимо от причината, процесът на яйчниците, водещо до намаляване на производството на естроген, се осъществяват главно чрез две схеми:

 1. Синдром на яйчникова недостатъчност – когато яйчниците вече не падеж яйца;
 2. Яйчник синдром Устойчив – когато има фоликули в яйчниците, но те не отговарят на хормони на аденохипофизата.

Както първа и втора версия на преждевременна яйчникова недостатъчност е необратим, и неизбежно води менопаузата.

Жената трябва да бъдат подготвени за факта, че менопаузата е придружен не само временно неудобство, причинено от адаптацията на организма към дефицит на естроген, но и сериозни дългосрочни последици. Основният проблем да бъде решен след менопауза, са главно за поддържане на качеството на живот и профилактика на усложнения зашити менопаузата.

Какво да се пазят от бъдещето

Менопаузата се придружава от повишен риск от редица патологии. Това се дължи на факта, че мястото на действие на естрогена е не само женската репродуктивна система. Рецептори за този хормон в много органи и тъкани: сърцето, кръвоносните съдове, уринарния тракт, черния дроб, мозъка, кост, дебелото черво и кожата.

Естрогените са основен защитен фактор на женското тяло. Ако им дефицит увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, дегенеративни заболявания на нервната система (болест на Алцхаймер), инфаркти, удар и остеопороза. Освен това поради по-ниските естроген увеличава риска от рак, по-специално рак на дебелото черво и рак на яйчниците. Относно предотвратяването на последиците от естрогенен дефицит преждевременно необходимост да се знае всяка жена е прагова праг на менопаузата.

Менопауза

Представата за менопауза синдром съчетава всички ранните признаци на менопаузата: горещи вълни, нощно изпотяване, нарушения на съня, настроението нестабилност, загуба на паметта, главоболие, сухота на кожата и лигавиците на влагалището, незадържане на урината и т.н. Тези симптоми на ранна менопауза, обикновено проявяват по-силно изразени, отколкото при навременно менопаузата.Адаптиране на организма да функционира, без подкрепата на естроген се случва по-трудно и отнема повече време, така че продължителността на климактериума синдром с ранна менопауза може да продължи до 15 години. Разбира се, това значително намалява качеството на живот на жената, намалява ефективността и води до психични разстройства.

За да се улесни по време на менопаузата жената първо трябва да се обърне внимание на начина на живот, да се хранят правилно, поддържане на физическата активност, да се откаже лоши навици (тютюнопушене и прекомерна консумация на алкохол) – всички по-горе, ще спомогне за намаляване на климактериума синдром. Намаляване на честотата и тежестта на горещите вълни може да се избегне яденето на пикантни, топли храни, кофеин напитки, по отношение на гардероба – да отдават предпочитание на дрехи, изработени от естествени материи, да се избегне прекомерна топлина неща: слоеста дрешки ще позволи, ако е необходимо, отстраняване на излишната облекло.

Често, в началото на менопаузата горещи вълни, нарушения на съня и други симптоми на менопаузата са така изразени, че овластяването на жените не са в състояние да се справят с тях, тогава ще трябва да посетите лекар и да изберете ефективно лечение.

Остеопорозата

Остеопорозата – е една от дългосрочните ефекти от ранна менопауза. Естрогените са включени в метаболизма на минерална сърцевина калций, костите. Чрез намаляване на количеството на тези хормони костите стават по-тънки и по-крехки, което води до повишаване на риска от фрактура. Дори незначителни травми: есен, остър наклон – може да доведе до пукнатини и счупвания, които са лоши предпазител. Когато ранна менопауза, особено ако е извършена в резултат на двустранно оофоректомия, патологични промени в костния настъпват много бързо. При жени, които са имали изкуствена менопауза, загуба на костна тъкан може да достигне 13-15% годишно. В тази връзка, докато ранна менопауза трябва да се обърне голямо внимание на превенцията на остеопорозата. Специалистите препоръчват следните насоки:

 1. Увеличете физическата активност: Редовните упражнения помага за намаляване на костната загуба.Полезна в това отношение са ходене, бягане, изкачване на стълби. С цел да се избегне падане е необходимо да правите упражненията за подобряване на координацията и баланса.
 2. Яжте право: да се получи достатъчно калций, необходимо е да се обогати вашата диета с млечни продукти. Дневната изискването на калций – 1,200 мг, витамин D – 600 IU. Често по време на менопаузата изисква допълнителен прием на калций и витамин В под формата на хранителни добавки, но те трябва да се прилага от лекар.
 3. Откажете се от пушенето, като увеличава риска от остеопороза.
 4. Редовно, веднъж годишно се подложи на профилактични прегледи от лекар по ортопедия и дензитометрия (изследване на костната плътност).

Ако проверката установи, че загубата на костно вещество е значително и риска от фрактура е висока, Вашият лекар може да предпише специални лекарства, които спират костната резорбция и увеличаване на плътността им.

Сърдечно-съдовите заболявания

Един от най-важните задачи, за да бъде обвързващи решения, е предотвратяването на сърдечно-съдови заболявания. Фактът, че естроген менопауза, имат защитен ефект върху сърдечно-съдовата система жени: те поддържат нормалното съотношение на липиди (включително холестерол) в кръвта, засяга нивото на глюкозата, намаляване на вероятността от образуване на тромби и вазоспазъм. След менопаузата, рискът от сърдечно-съдови заболявания се увеличава значително. Естрогенният дефицит допринася за атеросклероза (отлагане на плаки в лумена на кръвоносни съдове), което от своя страна води до развитието на хипертензия, ангина, инфаркт и инсулт. Жените с ранна менопауза, рискът от сърдечно-съдови заболявания е 2-4 пъти по-висока от тази на една и съща възраст с функциониращи яйчници. Следователно, превенцията на сърдечно-съдови заболявания при жените с преждевременна менопауза е от особено значение. За да се предотврати развитието на това заболяване, експертите препоръчват следните насоки:

 1. Апарати за кръвно налягане (нормално – 120/80 mm Hg), в случай на хипертония – консултация с кардиолог и подходящо лечение.
 2. Гледайте теглото си. Индекс на телесна маса (тегло в килограми, разделено на квадрата на височината в метри), трябва да бъде не повече от 25. обиколка на талията – не надвишава 80 см.
 3. Редовно наблюдение на нивата на липидите в кръвта, с повишаване на нивата на холестерол – лекарства, предписани от лекар.
 4. Следете нивото на кръвната захар.
 5. Яжте право: да отдават предпочитание на цялото зърно, зеленчуци, плодове, крехко месо и морска риба.
 6. Аеробика, йога не е по-малко от 3-4 пъти седмично, не забравяйте за ползите от вечерна разходка на чист въздух.
 7. Откажете се от тютюнопушенето.

Лечение на сърдечносъдово заболяване е много по-ефективно, ако се стартира в началото на заболяването. В тази връзка е необходимо да се вземат профилактични прегледи от кардиолог, най-малко веднъж годишно.

Какво прави съвременната медицина

Най-ефективният метод за лечение на синдром на климактериум е хормон заместваща терапия (HRT).Този метод се състои в използването на препарати, съдържащи аналози на женски полови хормони – естрадиол и прогестерон. Те компенсират дефицита на половите хормони и намаляване на свързаните с тях симптоми: горещи вълни, нощно изпотяване, нарушения на съня, раздразнителност, световъртеж, главоболие. Освен това, ХЗТ подобрява състоянието на кожата и лигавиците, намалява вагинална сухота и сърбеж.

HRT има превантивно действие срещу далечни последици от менопаузата, по-специално, предпазва от остеопороза. Допълване HRT помага за намаляване на нивата на общия холестерол и липиди в кръвта нормализира.

Ако преждевременна менопауза хормонална заместителна терапия е основен метод за лечение, който запазва качеството на живот и значително намаляване на вероятността от сериозни последици от ранна менопауза. В зависимост от състоянието на жените възраст и здравословно състояние, избран индивидуално третиране. Продължителност на средствата се определя от лекуващия лекар, но повечето вземат хормони, докато възрастовата характеристика на природен менопауза.

Менопаузата преждевременно – неприятно събитие и да го опита от жена отнема много усилия. Но се обръща достатъчно внимание и да се прибягва до помощта на съвременната медицина, за менопаузата може да бъде значително по-лесно и да живеят пълноценен живот, като остава пълна сила и желание.Бъдете здрави!


26/10/2015
Коментари